Lees hier alles over de laminaatvloer
| 6 juni 2020De laatste jaren is de laminaatvloer gestegen in populariteit. Niet zo gek: deze vloersoort heeft weinig onderhoud nodig en blijft toch lang mooi. Laminaat is gemaakt van o.a. kunststof, maar is bijna niet te onderscheiden van echte (houten) vloeren. Je kunt voor elk budget een variant en design kiezen die past bij je voorkeuren. Hier lees je alles over de laminaatvloer.
Laminaat
Laminaat bestaat altijd uit drie à vier ‘gelamineerde’ lagen. Bij vier lagen is dat van onder naar boven: een onderlaag, een drager, een bedrukte laag papier en een toplaag. Deze laatste laag is dus gemaakt van kunststof, maar dat belet de realistische aanblik niet. De drager laag is vaak een HDF-laag, wat staat voor High Density Fiberboard.
Soms wordt er echter gekozen voor een MDF-laag (Medium Density Fiberboard). Deze laag bestaat uit samengeperste houtsnippers. Bij MDF zijn deze op minder hoge dichtheid samengeperst. Een HDF-laag is dus van hogere kwaliteit dan een MDF-laag.
Kliklaminaat
De meest gewaardeerde legmethode van laminaatvloer, is kliklaminaat. Met een speciale verbinding worden hierbij de planken als het ware in elkaar geklikt. Hierbij is geen lijm nodig. Als je een handige doe-het-zelver bent, dan kun je kliklaminaat zelf leggen.
Als je hier niet bedreven in bent of dit liever niet zelf doet, dan kun je dat laten doen door een ervaren parketlegger. Eén van de redenen waarom kliklaminaat zo populair is, is dat beschadigde planken makkelijk te vervangen zijn. Overige legmethodes zijn ‘wildverband’ en ‘verlijmen’.
Designs
Je kunt voor verschillende designs laminaatvloer kiezen. Vaak worden laminaatvloeren geassocieerd met de houten designs, maar je kunt ook kiezen voor een steen- of fantasiedesign. Ieder design heeft weer een groot aanbod variaties.
Zo kun je bij de houten vloeren kiezen voor een design met groeven, wat de lengte van je kamer accentueert, maar ook voor spijkers of knoesten. Op deze manier kun je de houten vloer zo realistisch maken als je wilt. Ook kun je kiezen uit veel donkere of lichte kleuren. Eén ding staat dus vast: de laminaatvloer kun je zodanig kiezen, dat deze helemaal overeenkomt met je wensen.
Voordelen
Er hangen veel voordelen vast aan laminaatvloeren. Zo zijn ze makkelijk te onderhouden met de stofzuiger en dweil. Ook blijft de vloer lang mooi. Er komen minder snel krassen en putten in een laminaatvloer en ook verkleuring zal bijna niet voorkomen.
Daarnaast is de laminaatvloer bestendig tegen veel vlekken. Een ander voordeel van de laminaatvloer is dat deze in iedere ruimte geïmplementeerd kan worden. Er zijn speciale laminaatvloeren voor vochtige kamers zoals de badkamer. Tenslotte kan een laminaatvloer gecombineerd worden met vloerverwarming, wat erg handig is in de winter.
Budgets en kwaliteit
Er is een laminaatvloer voor elk budget. De kwaliteit verschilt dan echter wel; hoe hoger je budget, hoe hoger de kwaliteit meestal is. Deze kwaliteit wordt aangegeven met een nummer tussen de 21 en 34. Een hoger cijfer betekent een hogere kwaliteit.
Kies een hoogte kwaliteit die past bij de kamer waar de laminaatvloer in komt. Als hier weinig gebruik van de vloer wordt gemaakt, zoals in de slaapkamer, dan mag het cijfer lager zijn dan in bijvoorbeeld de woonkamer.