Visgraat vloeren: alles wat je over deze vloer wilt weten
| 25 augustus 2023Visgraat vloeren zijn al honderden jaren populair. Zelfs in het oude Egypte is het visgraatpatroon in kunststukken terug te vinden. Als legpatroon voor vloeren werd het ruim 500 jaar geleden voor het eerst toegepast in de landhuizen en kastelen van de adel.
Overweeg jij ook om een visgraatvloer te kopen? Dan is het je tijd zeker waard om dit blogartikel even door te lezen. We vertellen je namelijk over belangrijke aandachtspunten voor als je een visgraat vloer wilt gaan kopen.
Visgraat vloeren en materialen
Visgraat vloeren kunnen met verschillende materialen worden gelegd. De meest toegepaste materialen zijn hout, laminaat en pvc. Ieder materiaal heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Maar een visgraat vloer van hout biedt de meeste voordelen. Als je het budget hebt raden we je daarom aan om voor een echte houten vloer te kiezen.
Waarom adviseren we dat? Dat komt omdat hout een natuurlijk en hernieuwbaar materiaal is. Er kunnen immers nieuwe bomen worden geplant. Laminaat en pvc bieden dit voordeel niet. Bovendien kunnen er, met name in pvc vloeren, schadelijke stoffen zitten die versneld vrij kunnen komen als je de visgraatvloer op vloerverwarming legt. Zeker geen fijne gedachte als je jonge kinderen hebt die op de vloer spelen.
Een visgraat vloer van hout gaat een leven lang mee
Een ander belangrijk voordeel van een houten visgraat vloer is dat je er een leven lang plezier van kunt hebben. Als de vloer in de loop der jaren beschadigd raakt of als er slijtageplekken ontstaan doordat er veel over de vloer is gelopen, kun je de toplaag van de houten visgraat vloer schuren en opnieuw afwerken.
Het resultaat is een vloer die er als nieuw uitziet. Doordat je een houten visgraat meerdere malen kunt schuren en afwerken, kan een houten vloer zelfs meerdere generaties meegaan.
Pvc en laminaatvloeren hebben slechts een levensduur van rond de 10 jaar. Dat is niet alleen minder goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Op lange termijn gaan er immers flink wat pvc of laminaatvloeren doorheen waardoor de totale kosten hoger uitvallen dan de eenmalige uitgave voor een houten visgraat vloer.
Kan een visgraat vloer op vloerverwarming worden gelegd?
Ja, dat kan. Maar ook hier geldt dat een houten visgraat vloeren de beste combinatie is met vloerverwarming. Dat komt doordat vloerverwarming ervoor kan zorgen dat de schadelijke stoffen die in pvc vloeren kunnen zitten sneller vrijkomen.
Bovendien voelt warm hout heel natuurlijk en comfortabel aan. Warm kunststof, dat laminaat en pvc als toplaag hebben, voelt alles behalve natuurlijk aan.
Als je besluit om voor een houten visgraat op vloerverwarming te kiezen, kies dan voor lamelparket vloerdelen. De reden hiervoor is dat lamelparket een gelaagde houten vloer is waarbij alleen de toplaag van massief hout is gemaakt. Het voordeel daarvan is dat het hout nauwelijks krimpt of uitzet en je de houten vloer zelfs strak tegen de muur kunt leggen zonder plinten te gebruiken.
Variaties op visgraat vloeren
De meeste mensen kiezen voor het traditionele visgraatpatroon. Je kunt echter een twist aan het legpatroon geven. Bijvoorbeeld door voor een dubbele visgraat vloer te kiezen of een driedubbele visgraat. Ook is het mogelijk om de visgraat vloer een kwartslag te draaien zodat er een elleboogpatroon ontstaat.
Je kunt er ook voor kiezen om het traditionele visgraatpatroon een klassieke twist te geven. Dat doe je door band en bies toe te voegen tussen het visgraatpatroon en de muur. Op die manier ontstaat er een omlijsting van de visgraat vloer wat voor een klassieke uitstraling zorgt.
Kortom, visgraat vloeren bieden tal van mogelijkheden om de vloer geheel naar eigen wens te stijlen. We raden je dan ook aan om diverse vloerenspecialisten te bezoeken om de verschillende kleuren te ontdekken en eventuele vragen te beantwoorden voordat je een aankoop doet.